12 jaar en TBS geëist in ontuchtzaak, 3 november volgt uitspraak

Op 5 oktober 2022 stond onze advocaat Silke Aarts een 70-jarige cliënt bij tijdens de zitting bij de rechtbank in Rotterdam.
Het Openbaar Ministerie verdenkt cliënt ervan dat hij in Alblasserdam 13 minderjarige jongens zou hebben misbruikt. Cliënt kan een deels bekennende verdachte worden genoemd, maar ontkent ook bepaalde delen van de beschuldiging. De officier van justitie eiste 12 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging.

Silke Aarts heeft tijdens deze zitting duidelijk blijk gegeven begrip te hebben voor de emoties van de slachtoffers en de ouders in deze zaak. Ze sprak voorafgaand aan haar pleidooi rechtstreeks tot hen en vertelde dat zij namens cliënt pleidooi zou gaan voeren en dat zij daarbij zoveel als mogelijk rekening zou houden met de gevoelens van de slachtoffers en ouders. Hiermee gaf zij goed aan begrip te hebben, maar tegelijkertijd ook op te zullen komen voor de belangen van haar cliënt ook als dat soms voor slachtoffers en hun ouders moeilijk zal zijn om te horen. Haar optreden oogstte op dit punt lof bij het OM en de aanwezige pers.

Samengevat kwam de verdediging van Silke Aarts erop neer dat zij van oordeel is dat de geëiste straf geen recht doet aan de actuele gezondheidssituatie van cliënt. Cliënt is lijdende aan Alzheimer en zal de komende tijd alleen maar achteruit gaan nu dit een progressieve ziekte betreft. Gesteund door de rapporten van de deskundigen van het Pieter Baan Centrum bepleitte Silke dat aan cliënt geen hoge gevangenisstraf opgelegd zou moeten worden met TBS. Een kortere gevangenisstraf waarvan een deel voorwaardelijk met eventueel een behandeling wordt volgens de verdediging passender geacht.

Wat de rechtbank van deze zaak vindt weten we op 3 november 2022. Dan zal de rechter uitspraak doen in deze zaak.

Berichten in de media over deze zaak vind je onder andere hier:
NOS
RTV Rijnmond